Elke keer als wij een wallboard mogen implementeren bij klanten, zijn zij direct enthousiast. Zij zien direct de kracht van een wallboard. Wil jij meer bewustwording in jouw team over bijvoorbeeld het aantal binnengehaalde vacatures? Of hen meer bezig laten zijn met de stand van zaken rondom een target? Een wallboard kan jou helpen om direct je gewenste informatie continu en real-time bij je team onder de aandacht te brengen.

Misschien is het overbodig, maar laten we nog even stilstaan bij wat een wallboard nu eigenlijk is. Een wallboard is niets meer dan een dashboard, speciaal ontwikkeld voor het tonen op een groot scherm. Vaak wordt een wallboard getoond op een grote TV, hangend in bijvoorbeeld een kantoortuin. Je kunt er niet omheen. Iedereen die er werkt, zal vanzelf regelmatig een blik op de data werpen.

Wat staat er op een wallboard?

Dat kan letterlijk alles zijn. Je zet erop wat jij belangrijk vindt om te delen met jouw team of collega’s. Het doel van een wallboard is eigenlijk altijd om te informeren en bewustzijn te creëren. Maar het onderwerp waarbinnen dit gebeurt en welke data er gebruikt moet worden om dit te realiseren, hangt af van jouw doelen. Het is dan ook belangrijk om goed voor ogen te hebben wat dit doel is.

Wil je onderling meer successen vieren? Laat dan zien welke laatste plaatsingen er gerealiseerd zijn, door wie ze gerealiseerd zijn en de marge of omzet die ermee gemoeid is. Wil je meer bewustzijn over de gezamenlijke target creëren? Dan is een barometer met daarin het doel en de huidige stand van zaken een goed idee. Is het noodzakelijk dat het sales team meer inzicht heeft in de beschikbare kandidaten? Laat dan een kaart van Nederland zien met daarop alle beschikbare kandidaten. Het start met het doel, de juiste data volgt daarna.

Verandering start met inzicht

Wij komen het vaak tegen: directie of management krijgt het moeilijk voor elkaar om iedereen mee te krijgen in de KPI’s die voor de organisatie belangrijk zijn. De hoofddoelen zijn vaak wel duidelijk, maar de inzichten in de knoppen waaraan gedraaid kan worden ontbreekt. Om een team mee te krijgen in een werk- of denkwijze, is het delen van inzichten belangrijk. Zorg ervoor dat iedereen naar dezelfde getallen kijkt. En als ze niet uit zichzelf de cijfers op komen halen, kun je ze op een presenteerblaadje aanbieden via een wallboard.

Wat de gewenste veranderingen zijn wisselt per organisatie. Het is afhankelijk van de strategische doelen en de cultuur van een organisatie. Bestaat jouw team uit echte salestijgers die de druk van concurrentie nodig hebben? Zet dan een paar metrics per teamlid op het bord. Hebben jullie een minder competitieve omgeving? Focus dan meer op team KPI’s in plaats van individuele cijfers.

Een wallboard kan een sterk instrument zijn om meer bewustzijn te creëren binnen jouw team over de zaken die ertoe doen. Wil je sparren over wat een wallboard in jouw situatie toe kan voegen? Neem dan contact met ons op. We denken graag met je mee!

Andere blogposts

Logo Recbi

Recbi B.V.
Bovendonk 13c
4707ZH Roosendaal
T: 085 – 00 44 914

Volg ons
Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van BI en Analytics binnen de arbeidsbemiddeling.