Telkens wanneer we een wallboard introduceren bij onze klanten, merken we dat ze onmiddellijk enthousiast worden. Ze herkennen meteen de voordelen van een wallboard. Wil je je team bewuster maken van zaken zoals het aantal succesvol ingevulde vacatures of hen meer betrokken laten zijn bij het behalen van doelen? Een wallboard kan je helpen om direct en in real-time de gewenste informatie aan je team te presenteren, zodat het altijd onder de aandacht blijft.

Misschien ten overvloede, maar laten we kort stilstaan bij de essentie van een wallboard. Een wallboard is een speciaal ontworpen dashboard dat is geoptimaliseerd voor weergave op een groot scherm, doorgaans op een televisie die prominent aanwezig is, bijvoorbeeld in een kantoortuin. Het is onontkoombaar; alle medewerkers zullen zich regelmatig tot de gegevens op het wallboard wenden.

 

Wat staat er op een wallboard?

De toepassingen van een wallboard zijn vrijwel onbeperkt. Jij bepaalt wat erop wordt weergegeven, afhankelijk van wat jij belangrijk vindt om met je team of collega’s te delen. In wezen is het doel van een wallboard altijd om te informeren en bewustzijn te creëren. De specifieke onderwerpen en gegevens die worden gebruikt om dit te bereiken, zijn afhankelijk van jouw doelstellingen. Daarom is het essentieel om duidelijk voor ogen te hebben wat je wilt bereiken.

Wil je bijvoorbeeld meer successen binnen het team vieren? Toon dan de meest recente plaatsingen, wie ze hebben gerealiseerd, en de bijbehorende marge of omzet. Als je het bewustzijn over de gezamenlijke doelen wilt vergroten, kan een barometer met het doel en de actuele stand van zaken een effectieve keuze zijn. Als het cruciaal is dat het salesteam beter inzicht krijgt in beschikbare kandidaten, overweeg dan een kaart van Nederland met alle beschikbare kandidaten. Het begint allemaal met het stellen van je doelen, en daarna volgt het gebruik van de juiste gegevens.

 

Verandering start met inzicht

Het is een situatie die we vaak tegenkomen: directie of management vindt het soms lastig om iedereen binnen de organisatie te betrekken bij de KPI’s die van essentieel belang zijn. De overkoepelende doelstellingen zijn doorgaans wel helder, maar er ontbreekt inzicht in de specifieke factoren die beïnvloedbaar zijn. Om een team te betrekken in een bepaalde werk- of denkwijze, is het delen van inzichten cruciaal. Het is van belang dat alle teamleden naar dezelfde cijfers kijken. En als ze deze cijfers niet vanzelf oppikken, kun je ze gemakkelijk presenteren via een wallboard.

De gewenste veranderingen variëren van organisatie tot organisatie en hangen af van de strategische doelen en de bedrijfscultuur. Als jouw team bijvoorbeeld bestaat uit competitieve salestalenten die gedijen onder druk van concurrentie, kun je enkele specifieke prestatie-indicatoren (KPI’s) per teamlid op het bord plaatsen. Als daarentegen de werkomgeving minder competitief is, is het wellicht verstandiger om de nadruk te leggen op team-KPI’s in plaats van individuele cijfers.

Een wallboard kan een sterk instrument zijn om meer bewustzijn te creëren binnen jouw team over de zaken die ertoe doen. Wil je sparren over wat een wallboard in jouw situatie kan toevoegen? Neem dan contact met ons op. We denken graag met je mee!

 

Enkele voorbeelden

Andere blogposts

Logo Recbi

Recbi B.V.
Bovendonk 13c
4707ZH Roosendaal
T: 085 – 00 44 914

Volg ons
Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van BI en Analytics binnen de arbeidsbemiddeling.