Is het enkel een modetrend of heeft het data-driven werken echt toegevoegde waarde? Hoe zit dit in de recruitmentbranche? Dagelijks ervaren onze klanten de toegevoegde waarde van het beslissen en werken op basis van objectieve data. Mocht je nog niet (voldoende) data-driven werken, dan geven we je in deze blog 5 redenen waarom je dit wél moet gaan doen.

1. Bepaal realistische doelstellingen

Goede doelstellingen zijn zowel haalbaar als ambitieus. De balans hierin vinden is een uitdaging. Objectieve data kan hierbij helpen. Welke trend zien we in de markt? Wat is de output van één recruiter of accountmanager? Wat is de gemiddelde marge per plaatsing? Op basis van de antwoorden op deze vragen is het veel gemakkelijker een realistisch goed doel te stellen.

Ook is het met behulp van data mogelijk om objectieve subdoelen te genereren. Stel je bepaald dat je een bepaalde marge als doelstelling stelt. Jouw data kan jouw vertellen hoeveel plaatsingen, gesprekken, voorstellen, intakes, etc. je hiervoor nodig gaat hebben. Zo kun je ook op dagelijks niveau zorgen dat de input geleverd wordt die nodig is om het grotere doel te bereiken.

2. Maak objectieve beslissingen

Of het nu gaat om het vaststellen en verdelen van het marketingbudget of het maken van een keuze voor een branche waarbinnen je een nieuwe recruiter aan wilt nemen, data helpt de keuze objectief te maken. Ons onderbuikgevoel zit vol verkeerde aannames en vooroordelen. Het is simpelweg niet betrouwbaar genoeg om beslissingen en de impact hiervan toe te vertrouwen.

3. Verhoog je winstgevendheid

Verschillend onderzoek laat zien dat bedrijven die het data-driven werken omarmen meer winstgevend zijn. Ook binnen de arbeidsbemiddeling. Door data een centrale rol te laten spelen binnen je organisatie, herken je sneller waar zwakke plekken en verbeter-mogelijkheden aanwezig zijn. Dit kan variëren van een minder goed functionerende medewerker tot plaatsingen met een veel te lage marge voor de uren die erin zijn gaan zitten. Door de inzichten die data je verschaffen, ben je in staat die radartjes in je business model te herkennen. Hier kun je aan draaien om een optimaal resultaat te realiseren.

4. Weet wat wel en niet werkt

In een data gedreven organisatie is het management altijd goed geïnformeerd. Wanneer nodig, zelfs tot aan de kleinste details. Zo hou je goed je vinger aan de pols bij wat wel en wat niet werkt. Is de instroom van kandidaten binnen een bepaalde functie te laag? Lopen procedures bij één van de grotere opdrachtgevers ineens een stuk stroever? Zien we een dalende trend bij de gemiddelde inhuurperiode binnen een bepaalde branche? Met een data-driven organisatie ben je op de hoogte en kun je bijsturen.

5. Optimaliseer de output van iedere medewerker

Data werkt op veel niveaus: macro en micro. Natuurlijk zijn de grote lijnen belangrijk, maar ook het analyseren van data op micro niveau biedt veel kansen. Zo identificeer je gemakkelijk de recruiter die de hoogste conversie heeft op zijn LinkedIn berichten. Of de consultant die in de onderhandelingen significant meer marge eruit sleept. Deze kennis en kunde is waardevol om de rest van het bedrijf naar een hoger niveau te tillen. Gebruik je inzichten op micro niveau om op macro niveau de stappen te zetten.

Ook (meer) data-driven worden?

Wil jij ook de stap zetten om (meer) data-driven te worden maar heb je hier moeite mee. Wij hebben de kennis en ervaring om hierin te begeleiden. Interesse? Neem contact met ons op.

Andere blogposts

Logo Recbi

Recbi B.V.
Bovendonk 13c
4707ZH Roosendaal
T: 085 – 00 44 914

Volg ons
Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van BI en Analytics binnen de arbeidsbemiddeling.