In de dynamische wereld van recruitment staat het optimaliseren van jouw marketingcampagnes centraal voor succes. Als recruitment marketeer begrijp je als geen ander dat meetbaarheid en doelgerichtheid essentieel zijn. Traditionele meetmethoden, zoals Cost Per Hire (CPH), hebben de weg geplaveid, maar in deze steeds veranderende omgeving is er behoefte aan een geavanceerdere aanpak. Zo kun je kijken naar CPQA – Cost Per Qualified Applicant. In deze blog duiken we dieper in op waarom CPQA niet alleen sneller inzichtelijk is, maar ook volledig binnen jouw invloedssfeer als recruitment marketeer valt. Laten we samen ontdekken hoe CPQA een game-changer kan zijn voor jouw strategieën en succes in de wereld van recruitment marketing.

Wat is CPH?

In de traditionele wereld van recruitment diende Cost Per Hire (CPH) als een cruciale maatstaf voor wervingskosten. Dit cijfer, berekend door de totale kosten van werving te delen door het aantal geplaatste/aangenomen kandidaten, bood een algemene indicatie van de efficiëntie van het wervingsproces.

CPH meet weliswaar de totale kosten per aanname, maar het biedt beperkte inzichten. Het houdt geen rekening met de kwaliteit van sollicitaties of de impact van marketinginspanningen op de wervingsresultaten. Hier ontstaat de behoefte aan een verfijndere en proactievere benadering: Cost Per Qualified Applicant (CPQA). Laten we eens dieper graven in de beperkingen van CPH en waarom CPQA als een verfrissende benadering naar voren komt.

Wat is CPQA?

Als recruitment marketeer ben je constant op zoek naar methoden die niet alleen de kosten meten maar ook de kwaliteit van de instroom verbeteren. Hier komt Cost Per Qualified Applicant (CPQA) in beeld.

CPQA richt zich niet alleen op de totale kosten per aanname, maar legt de nadruk op de kwaliteit van de sollicitaties die door het marketingkanaal worden gegenereerd. Wat maakt een sollicitatie ‘kwalitatief’? Denk aan de ervaring en opleidingen van de kandidaten en zijn/haar beschikbaarheid. CPQA biedt recruitment marketeers de mogelijkheid om niet alleen te meten hoeveel het kost om iemand aan te nemen, maar ook hoe effectief de marketingstrategieën zijn bij het aantrekken van geschikte kandidaten.

Een van de grote voordelen van CPQA is de snelheid waarmee een kanaal beoordeeld kan worden. Omdat het soms een langere tijd kan duren voordat er voldoende plaatsingen vanuit een kanaal zijn gerealiseerd om de CPH betrouwbaar vast te kunnen stellen, kan het even duren voordat je een nieuw kanaal goed op waarde kan wegen. Laten we dieper duiken in waarom CPQA niet alleen sneller inzichtelijk is, maar ook 100% binnen de invloedssfeer van het marketingkanaal valt.

Met CPQA krijg je sneller de inzichten die je nodig hebt om je marketingstrategie bij te sturen

Waarom is CPQA sneller inzichtelijk?

In de wereld van recruitmentmarketing stellen snelle en nauwkeurige inzichten je in staat om proactief te handelen en je strategieën onmiddellijk aan te passen. Hier is CPQA uitermate voor geschikt. Vaak is binnen enkele dagen na een sollicitatie al duidelijk of de kandidaat in de basis wel of niet kwalitatief geschikt is (bv. als hij/zij uitgenodigd wordt voor een intake of voorgesteld word bij een opdrachtgever/hiring manager).

Dit in tegenstalling tot de CPH, waar het soms weken of maanden duurt voordat een sollicitatie uiteindelijk omgezet wordt tot een geplaatst of aangenomen kandidaat. Voor lange-termijn analyses is dit minder storend, maar als je snel een (nieuw) kanaal wilt beoordelen, is de CPH als KPI ongeschikt.

Met enkel CPH schiet je jezelf in de voet en neem je afscheid van kanalen die wel goed bij je passen

De invloed van het marketingkanaal op CPQA

Een van de meest aantrekkelijke aspecten van Cost Per Qualified Applicant (CPQA) voor recruitment marketeers is het feit dat het volledig binnen de invloedssfeer van het marketingkanaal valt. In tegenstelling tot CPH, waarbij verschillende factoren invloed hebben op het wel of niet plaatsen/aannemen van een kandidaat, biedt CPQA een nauwkeurige blik op de kwaliteit van een marketingkanaal.

Stel je voor: een marketingkanaal levert 10 sollicitaties waarvan er 5 uitgenodigd worden voor een intake. Deze 5 kandidaten zijn dermate kwalitatief dat er tijd wordt besteed om ze beter te leren kennen. Dit zegt iets over hoe goed het betreffende marketingkanaal past bij jouw vacatures en behoeften.

Nu, of deze 5 kandidaten uiteindelijk wel of niet geplaatst zullen worden hangt af van veel andere factoren. Wellicht heeft de kandidaat iets anders gevonden, trekt de opdrachtgever de vacature in of hebben zij via een ander kanaal al een andere kandidaat aangenomen. Als de kandidaat om één van deze redenen niet geplaatst wordt, dan is dat niet de ‘schuld’ van het marketingkanaal. Als je enkel meet op basis van plaatsingen (CPH), doe je het betreffende kanaal eigenlijk tekort. En niet alleen het kanaal, maar ook jezelf. Want je neemt wellicht afscheid van een kanaal dat eigenlijk wel goed past, maar door wat pech nét niet het juiste aantal plaatsingen opgeleverd heeft.

CPQA en CPH hand in hand

Gelukkig hoef je niet persé te kiezen tussen één van de twee meetmethoden. Wij adviseren om ze beide in te zetten om de effectiviteit van je marketingcampagnes te beoordelen. Iedere KPI heeft voor- en nadelen en tezamen geven ze een compleet inzicht in de prestaties van een marketingkanaal. Vul deze KPI’s daar waar nodig ook aan met andere KPI’s zoals traffic naar de website, Cost per Applicant (CPA) of investerings ROI (opgebrachte marge/omzet afgezet tegen de kosten van een marketingkanaal). Allemaal hebben ze hun eigen rol in het inzichtelijk maken van de prestaties van jouw marketingstrategie.

Een voorbeeld van een dashboard waar alle KPI’s samen komen

Conclusie

In deze blog hebben we de grootste voordelen van Cost Per Qualified Applicant (CPQA) in de schijnwerpers gezet. Als recruitment marketeer begrijp je dat de snelheid van inzicht en controle over de kwaliteit van sollicitaties cruciaal zijn in het moderne wervingslandschap.

CPQA biedt niet alleen snelle inzichten in de effectiviteit van jouw marketinginspanningen, maar plaatst ook de controle volledig binnen de invloedssfeer van het marketingkanaal. Het stelt je als marketeer in staat om gerichte aanpassingen door te voeren, strategieën te optimaliseren en kostenefficiënt te werven.

Combineer deze KPI met andere KPI’s voor een compleet inzicht. Alle KPI’s tezamen geeft je de inzichten die ervoor zorgen dat jouw marketingcampagnes een groot succes worden.

 

Over de schrijver: Wouter Rosenkamp is mede-oprichter van Recbi, gespecialiseerd in dashboarding en BI binnen de arbeidsbemiddeling en recruitment.

Andere blogposts

Logo Recbi

Recbi B.V.
Bovendonk 13c
4707ZH Roosendaal
T: 085 – 00 44 914

Volg ons
Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van BI en Analytics binnen de arbeidsbemiddeling.