Main Image Haalt jouw team het maximale uit hun procedures?

In een snel veranderende arbeidsmarkt is het essentieel voor uitzend- en detacheringbureaus om niet alleen mee te bewegen, maar ook te anticiperen op toekomstige ontwikkelingen. Effectieve procedures/matches is hierbij geen luxe, maar een noodzaak. Maar hoe weet je of jouw team het maximale uit hun lopende procedures haalt? In een wereld waar data koning is, kan deze data je helpen. Maar hoe? En wat levert het me op? In dit blog verkennen we hoe BI en dashboarding jou kunnen helpen om het maximale uit jouw team te halen.

In het streven naar verbeterde efficiëntie binnen de arbeidsbemiddelingssector, speelt het gebruik van Business Intelligence (BI) en dashboarding een cruciale rol. Deze technologieën bieden niet alleen inzicht in huidige procedures en matches, maar ook de mogelijkheid om toekomstige kansen en verbeterpunten te identificeren. Hieronder een paar concrete voorbeelden van zaken waardoor jij beter grip houdt op de lopende procedures binnen jouw team.

Activiteiten Tracken

Hoe vaak stellen we kandidaten voor? Hoe regelmatig brengen we een bezoek aan klanten? Hoeveel intakegesprekken organiseren we? Dit zijn cruciale vragen. Door inzicht te verkrijgen in deze activiteiten, kun je vinger aan de pols houden. Het is belangrijk dit niet alleen op een totaalniveau te bekijken, maar ook per individuele collega of opdrachtgever. Zo kun je gerichter sturen en optimaliseren.

Het goed bijhouden van deze activiteiten zorgt er in ieder geval voor dat jouw team voldoende kwantitatieve input levert. Naast kwantiteit is kwaliteit van de procedures natuurlijk ook belangrijk en daar gaan de volgende punten over.

Doorloopsnelheden Verbeteren

De data spreekt voor zich: een kortere doorlooptijd van procedures vergroot de kans op succes. De reden is simpel: hoe sneller je handelt, hoe kleiner de kans dat een kandidaat of opdrachtgever elders een alternatief vindt. Het is daarom cruciaal om deze doorlooptijden nauwlettend te monitoren en waar mogelijk verder te verkorten. Stel jezelf de vraag: Kan dit proces sneller? Efficiënter? En denk hierbij niet alleen aan het totaalplaatje, maar kijk ook naar de prestaties per medewerker of klant. Mogelijk zijn er opdrachtgevers waar de processen minder vlot verlopen dan gemiddeld, wat je doet afvragen of deze relaties wel de moeite waard zijn om in te blijven investeren.

Stel jezelf de vraag: Kan dit proces sneller? Efficiënter?

Slapende Procedures Inzichtelijk Maken

Wordt elke lopende procedure of match nauwkeurig opgevolgd? Of is er misschien een kandidaat die al lang een vervolggesprek had moeten hebben? Of een opdrachtgever die maar niet reageert op voorgestelde kandidaten?

In de dagelijkse hectiek kan het makkelijk zijn om het overzicht kwijt te raken en sommige procedures onbedoeld te vergeten. Dat is jammer, vooral omdat er een oplossing voorhanden is: data gedreven werken. Door gebruik te maken van historische data kunnen lopende matches onder de loep worden genomen. Dit maakt snel duidelijk welke matches nog terecht wachten op input en welke onbedoeld zijn blijven liggen.

Door gebruik te maken van historische data kunnen lopende matches onder de loep worden genomen.

Focus op Juiste Opdrachtgevers

Als recruiter of consultant heb je niet de volledige controle. Je bent afhankelijk van de partijen die betrokken zijn bij een procedure: de kandidaat en de opdrachtgever. Het ideaal is natuurlijk om je kostbare tijd te investeren in procedures die de hoogste slaagkans hebben. Maar hoe identificeer je deze?

Data biedt uitkomst bij het herkennen van opdrachtgevers waarmee de samenwerking het soepelst verloopt. Dit zijn niet noodzakelijkerwijs de klanten waar je het vaakst plaatst, maar diegene waar plaatsingen het vlotst verlopen. Dit zijn klanten waar processtappen snel doorlopen worden en waar de conversieratio van voorgestelde kandidaten naar daadwerkelijke plaatsingen bovengemiddeld is. Door de focus op deze opdrachtgevers te leggen, haal je meer uit de procedures die opgestart worden.

Aandacht voor Vacatures Waar Geen Procedures op Lopen

Voordat er sprake is van een procedure of match, bestaan er alleen vacatures en kandidaten. Om te bepalen of je team optimaal presteert, is het cruciaal om ook de vacatures te overwegen waar nog geen kandidaten aan gekoppeld zijn. Misschien worden vacatures van de juiste opdrachtgevers (zoals eerder besproken) over het hoofd gezien of laten we kansen liggen bij vacatures die we relatief gemakkelijk kunnen vervullen, maar die momenteel onvoldoende aandacht krijgen? Het is belangrijk om dergelijke blinde vlekken te vermijden!

Een voorbeeld van een dashboard

Conclusie

In de complexe wereld van arbeidsbemiddeling, waar recruiters en consultants dagelijks navigeren tussen vacatures, kandidaten en procedures, is het essentieel om voortdurend te streven naar optimalisatie en efficiëntie. Dit overzicht benadrukt het belang van een datagestuurde aanpak om niet alleen de bestaande processen te verbeteren, maar ook om onbenutte kansen te identificeren en te benutten. Of het nu gaat om het nauwkeurig volgen van activiteiten, het verbeteren van doorlooptijden, het inzichtelijk maken van “slapende” procedures, het richten op de meest vruchtbare opdrachtgevers, of het ontdekken van vacatures die nog wachten op actie; data biedt de sleutel tot inzicht en actie.

Het is duidelijk dat de controle niet volledig in handen ligt van de recruiter of consultant, gezien de afhankelijkheid van externe partijen zoals kandidaten en opdrachtgevers. Echter, door strategisch gebruik te maken van data, kunnen we de kansen maximaliseren en de efficiëntie van onze procedures verhogen.

Door blinde vlekken te elimineren en een proactieve houding aan te nemen, kunnen we verzekeren dat geen enkele kans onbenut blijft. Het uiteindelijke doel is om een gestroomlijnde, efficiënte werkomgeving te creëren waarin zowel recruiters en consultants het maximale uit hun inspanningen kunnen halen, ondersteund door de krachtige inzichten die BI en dashboarding bieden.

 

Over de schrijver: Wouter Rosenkamp is mede-oprichter van Recbi, gespecialiseerd in dashboarding en BI binnen de arbeidsbemiddeling en recruitment.

Andere blogposts

Logo Recbi

Recbi B.V.
Bovendonk 13c
4707ZH Roosendaal
T: 085 – 00 44 914

Volg ons
Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van BI en Analytics binnen de arbeidsbemiddeling.