Als manager of ondernemer is het cruciaal om op de hoogte te zijn van wat er zich binnen jouw organisatie afspeelt. Je wilt ervoor zorgen dat belangrijke zaken volgens plan verlopen. Het stellen van Key Performance Indicators (KPI’s) is een effectieve manier om deze zaken te meten. Meten is immers weten. In deze blog delen we de 8 meest waardevolle KPI’s die in de praktijk hun waarde hebben bewezen. Houd er rekening mee dat deze lijst per organisatie kan verschillen. Beschouw dit artikel dus als inspiratie en kies de KPI’s die het beste bij jouw organisatie passen.

1. Recruitmentmarketing ROI/CPH

Marketinguitgaven (zoals Google, Indeed, LinkedIn, enz.) zijn vaak een van de grootste kostenposten op je begroting. Het effectief inzetten van dit budget is essentieel. Het doel is het genereren van plaatsingen en marge, dus je moet je jouw marketingbu

dget baseren op deze doelen. Dit resulteert in een ROI % en/of CPH (Kosten per Hire / Kosten per plaatsing) per marketingkanaal. Wil je hier meer over weten? Lees dan onze blogpost: Wat de meeste bureaus fout doen in het meten van hun recruitmentkanalen

2. Doorlooptijden (Time to Hire / Time to Fill)

Het nauwlettend monitoren van de doorlooptijden van je processen is essentieel. Over het algemeen wil je deze zo kort mogelijk houden. Het meten van de doorlooptijden van zowel het gehele proces (van sollicitatie tot plaatsing) als van individuele stappen is interessant. Als bijvoorbeeld de tijd tussen de stappen “voorstel” en “intake” te lang is, kun je hieraan werken. Ook kunnen verschillen in doorl

ooptijden tussen collega’s of opdrachtgevers voor verassende inzichten zorgen.

3. Conversieratio’s funnel

Hoeveel van de kandidaten die je in procedure neemt, plaats je daadwerkelijk? En hoeveel van de voorgestelde kandidaten worden uitgenodigd voor een gesprek met je opdrachtgever? Deze metingen zijn essentieel om vervolgens te kunnen optimaliseren. Deze KPI’s zijn zowel interessant per fase van het proces als voor de gehele funnel.

 


4. Invulpercentage (Fill Rate)

Je salesafdeling werkt hard om nieuwe vacatures of opdrachten binnen te halen. Maar hoeveel van deze vacatures vul je daadwerkelijk in? En verschilt dit nog per branche, functie, regio of opdrachtgever? Met andere woorden, zijn er vacaturetypen waar je meer van wilt hebben en misschien vacaturetypen di

e je wilt vermijden? Je invulpercentage geeft je het antwoord.

5. Marge, omzet of uren

Een vanzelfsprekendheid: de marge, omzet of het aantal uren dat je organisatie heeft behaald. De basis voor elke arbeidsbemiddelaar. Het is een eenvoudige KPI om te bepalen, maar het kan soms lastig zijn om hier een goed beeld van te krijgen. Wil je hier meer over weten? Lees dan onze blogpost over financiële forecasting: Hoe een realtime financiële forecast bureaus helpt om actief bij te sturen

6. Aantal vacatures of opdrachten

Het monitoren van het aantal aanvragen van je opdrachtgevers is essentieel om in de gaten te houden. Het stelt je in staat om tijdig veranderingen in de vraag te signaleren. Misschien verdwijnt de vraag plotseling? Of is er een sterke piek? Of verschuift de vraag van functiegroep A naar functiegroep B?

7. Geleverde input

Maar weinig plaatsingen gaan vanzelf. Jouw team zet zich hard in om alle nodige acties te ondernemen om de funnel te vullen. Denk hierbij aan new business activiteiten, het werven van kandidaten, het uitvoeren van intakes, het doen van voorstellen en het organiseren van gesprekken bij opdrachtgevers. Het is essentieel om een vinger aan de pols te houden bij de cruciale activiteiten die binnen jouw organisatie plaatsvinden. Worden deze activiteiten voldoende en consistent uitgevoerd? Dan zal het resultaat min of meer vanzelf volgen.

8. Klant- en kandidaattevredenheid

Veel bureaus streven naar een optimale ervaring voor zowel klanten als kandidaten. Dit is een lovenswaardig doel, maar vaak ontbreekt het aan metingen. Het bevragen en meten van de tevredenheid van zowel je klanten als kandidaten kan nieuwe inzichten opleveren. Verschillende methodieken, zoals de Net Promoter Score (NPS), zijn hiervoor mogelijk.

Nog meer?

Natuurlijk is deze lijst verre van compleet. Afhankelijk van jouw business zijn er meer KPI’s die interessant zijn:

  • aantal starters
  • aantal actieve plaatsingen
  • gemiddelde W&S-fee
  • gemiddelde marge per uur
  • % herplaatste kandidaten
  • % verzuim
  • succesratio van de door jou bemiddelde kandidaten
  • aantal new business gesprekken
  • etc.

Doorsnedes

Alle genoemde KPI’s zijn op zichzelf al interessant. Ze bieden echter nog meer inzichten als je dezelfde KPI’s bekijkt op verschillende niveaus. Denk bijvoorbeeld aan het bekijken van KPI’s per regio, functiegroep, branche, opdrachtgever, vestiging of teamlid. De verkregen inzichten kunnen zeer waardevol zijn om je bedrijf naar een hoger niveau te tillen.

Even sparren of een demo?

Veel van bovenstaande KPI’s kunnen wij snel inzichtelijk maken via onze Cloud Dashboards. Interesse in een demo? Neem dan contact met ons op!

Andere blogposts

Logo Recbi

Recbi B.V.
Bovendonk 13c
4707ZH Roosendaal
T: 085 – 00 44 914

Volg ons
Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van BI en Analytics binnen de arbeidsbemiddeling.