Als manager of ondernemer wil je weten wat er zich binnen jouw organisatie afspeelt. Je wilt garanderen dat belangrijke zaken gaan zoals beoogd. Je wilt KPI’s stellen om deze zaken te meten. Meten is immers weten. In deze blog delen we de 8 KPI’s die volgens ons het meest waardevol zijn gebleken in de praktijk. Natuurlijk is dit per organisatie verschillend. Zie deze lijst dus meer als inspiratie en pakt diegene eruit die bij jullie passen.

1. Recruitmentmarketing ROI/CPH

De kans is groot dat marketinguitgaven (Google, Indeed, LinkedIn, etc.) één van de grotere posten op jouw begroting is. Het effectief inzetten van dit budget is in onze ogen essentieel. Het doel is het genereren van plaatsingen en marge, en dus moet je jouw marketingbudget op basis van deze metrics bepalen. Wat resulteert is een ROI % en/of CPH (Cost per Hire / Kosten per plaatsing) per marketingkanaal. Wil je hier meer over weten? Lees dan onze blogpost: Wat de meeste bureaus fout doen in het meten van hun recruitmentkanalen

2. Doorlooptijden (Time to Hire / Time to Fill)

Het goed monitoren van de doorlooptijden van jullie processen is essentieel. Je wilt deze doorgaans zo kort als mogelijk houden. De doorlooptijden van zowel de gehele procedure (van sollicitatie naar plaatsing) als van individuele stappen is interessant. Stel dat tijd tussen de stappen voorstellen en intake te ruim is, dan kan je hieraan werken.

3. Conversieratio’s funnel

Hoeveel van de kandidaten die je in procedure neemt plaats je ook? En hoeveel van de kandidaten die voorgesteld worden mogen ook op gesprek bij je opdrachtgever? Allemaal essentiële zaken om te meten, om ze vervolgens verder te kunnen optimaliseren. Deze KPI’s zijn zowel interessant per procedurefase als over de gehele funnel.

4. Invulpercentage (Fill Rate)

Jouw sales werkt zich uit de naad om nieuwe vacatures of opdrachten binnen te halen. Maar hoeveel vul je er hiervan ook daadwerkelijk in? En verschilt dit nog per branche, functie, regio of opdrachtgever? Met andere woorden: zijn er type vacatures waar je meer van wil hebben en wellicht ook type vacatures die je niet meer wil hebben? Jouw invulpercentage geeft je het antwoord.

5. Marge, omzet of uren

Een inkoppertje: de marge, omzet of aantal uren die je organisatie gerealiseerd heeft. De basis van iedere arbeidsbemiddelaar. Makkelijke KPI om te bepalen, soms lastiger om hier een goed beeld van te krijgen. Meer weten? Lees dan ook eens onze blogpost over de financiële forecasting: Hoe een realtime financiële forecast bureaus helpt om actief bij te sturen

6. Aantal vacatures of opdrachten

De instroom van het aantal aanvragen vanuit jouw opdrachtgevers is in onze ogen essentieel om goed in de gaten te houden. Het stelt je in staat om een veranderende vraag op tijd te signaleren. Misschien valt de vraag ineens weg? Of ontstaat er een grote piek? Of verschuift de vraag van functiegroep A naar functiegroep B?

7. Timing urenstaten

Als je detacheert of uitzend zijn de urenstaten de lifeline van jouw cashflow. Een factuur kan echter pas de deur uit als de urenstaat is ingevuld en geaccordeerd. Het monitoren van het percentage van urenstaten welke op tijd akkoord is, is daarom essentieel voor een strakke facturatie en cashflow.

8. Klant- en kandidaattevredenheid

Veel bureaus streven naar een optimale klant- en kandidaatervaring. Dit lijkt ons een goed streven. Maar wederom: meten is weten. Deze stap ontbreekt hier nogal eens. Het uitvragen en meten van de tevredenheid van zowel je klant als kandidaat kan nieuwe inzichten geven. Hierbinnen zijn verschillende methodieken (bv. NPS) mogelijk.

Nog meer?

Natuurlijk is deze lijst verre van compleet. Afhankelijk van jouw business zijn er meer KPI’s die interessant zijn:

  • aantal starters
  • aantal actieve plaatsingen
  • gemiddelde W&S-fee
  • gemiddelde marge per uur
  • % herplaatste kandidaten
  • % verzuim
  • succesratio van de door jou bemiddelde kandidaten
  • aantal new business gesprekken
  • etc.

Doorsnedes

Alle genoemde KPI’s zijn op zichzelf al interessant. Ze geven echter nog meer inzichten als je dezelfde KPI’s gaat bekijken per doorsnede. Denk hierbij eens aan het bekijken van een KPI per regio, per functie(groep), per branche, per opdrachtgever of zelfs per vestiging of teamlid. De inzichten die hieruit komen kunnen zeer waardevol zijn om jouw business op een volgend niveau te krijgen.

Even sparren of een demo?

Veel van bovenstaande KPI’s kunnen wij snel inzichtelijk maken via onze standaard dashboards. Interesse in een demo? Neem dan contact met ons op!

Andere blogposts

Logo Recbi

Recbi B.V.
Bovendonk 13c
4707ZH Roosendaal
T: 085 – 00 44 914

Volg ons
Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van BI en Analytics binnen de arbeidsbemiddeling.